6. aug. 2009

Personlig info


Jeg får ofte henvendelser fra skoleelever som skal skrive stiler, særoppgaver eller andre prosjekter - og som har lyst til å skrive om meg og bøkene mine.

Det setter jeg stor pris på, men ofte haster det veldig når jeg får e-poster fra elever som jobber med sånt, og det er ikke alltid jeg har mulighet til å gi gode nok svar raskt nok.

Derfor svarer jeg her på de aller vanligste spørsmålene jeg får. Når det gjelder analyser av bøker, så er det noe jeg uansett ikke svarer på. Jeg synes i grunnen ikke at mine bøker skal analyseres. De skal "bare" leses - fordi det er morsomt å lese!

Hvem er jeg?
Jeg er 43 år. Jeg er oppvokst i Trøndelag, men flyttet til Oslo etter gymnaset for å jobbe som journalist. Jeg er gift og har tre barn. Jeg bor i Nittedal utenfor Oslo.

Når begynte jeg å skrive?
Jeg har drømt om å bli forfatter - eller i alle fall å leve av å skrive - helt siden jeg lærte å lese. Men ordentlig fart fikk ikke drømmene før jeg som 9-10åring oppdaget forfatteren Kjell Hallbing og hans westernbøker om blant andre Morgan Kane. Da forsvant jeg for godt inn i bøkenes verden!

Hvilken utdannelse har jeg?
Jeg har ingen utdannelse, egentlig. Jeg begynte å jobbe som journalist rett etter tre år på videregående (gymnaset). Jeg var veldig skolelei. Jeg gjorde to forsøk på å studere, men ga opp etter et par dager begge gangene.

Hva har jeg jobbet med før?
Jeg har jobbet som journalist og redaktør i forskjellige blader og magasiner, blant andre Se og Hør, Topp, Billedbladet Nå, Hytteliv, Western, Romantikk, og masse forskjellige ungdomsblader.

Hva jobber jeg med nå?
Nå jobber jeg som redaktør og "business area manager" i et forlag som heter Egmont Serieforlaget. Der har jeg ansvar for ca 130 utgivelser i året innen genren "konkurranse-blader" (kryssord, sudoku, m.m.) I tillegg kommer to nettsider: kryssord.no og kryssordleksikon.no
Og så skriver jeg 4-5 bøker i året ved siden av.

Hvorfor skriver jeg ungdomsbøker?
Da jeg jobbet med ungdomsblader oppdaget jeg hvor vanskelig det var å få tak i gode noveller og føljetonger til tenåringer. Så jeg begynte å skrive dem selv. Det var en slike føljetong som senere dannet grunnlaget for serien Tusen Biter.
Dessuten er jeg opptatt av at ungdom skal få noe lett og spennende å lese, spesielt de som egentlig ikke er så interessert i bøker. Jeg tror det er viktig å lese bøker. Jeg tror det lærer deg en måte å bruke språket på som du ikke får gjennom avisene, TV eller nettet.

Hvor får jeg inspirasjon / ideer fra?
Jeg leser mye. Jeg ser masse film, og jeg er glad i TV-serier. Jeg følger med på hva som skjer rundt meg - i familien min, i nærmiljøet og ute i verden. Alt dette blir sauset sammen oppe i hodet mit - det blir "bearbeidet" - og så plopper det ideer ut. Noen annen måte kan jeg egentlig ikke beskrive det på.
Det er også verdt å nevne at jeg som 15-16-åring skrev dagbok, en dagbok jeg ennå har, og som gir meg mange aha-opplevelser.

Har jeg et budskap? Hva vil jeg fortelle med bøkene mine?
Jeg vil bare underholde. Når jeg skriver en bok er målet mitt at den skal bli spennende, gripende - ingenting annet. Mitt eneste seriøse mål er at jeg vil få unge mennesker til å lese, fordi jeg tror det er viktig.

Hvorfor bruker jeg ofte sitater fra sangtekster i bøkene mine?
Jeg får ofte "soundtracket" til bøkene i hodet mens jeg skriver, og synes det er morsomt å gjengi det i bøkene. Kjente sanger gir leserne assosiasjoner, og det kan være med å gjøre enkelte scener sterkere.

5 kommentarer:

 1. Hei!vi har en skoleoppgave om deg, og det du har skrevet er veldig nyttig for oss, men vi lurte bare på om du har vunnet noen priser? Det hadde vært veldig fint om du hadde svart så fort som mulig(: Klem P og N

  ps. bøkene dine er veldig spennende;)

  SvarSlett
 2. Ser jeg er sent ute med å svare på dette. Du har vel levert oppgaven for lengst. Men i tilfelle andre skulle lure: Nei, jeg har ikke vunnet noen priser, MEN jeg er nominert til "Uprisen - årets ungdomsbok" som deles ut i mai 2012, og synes det er veldig stas.

  SvarSlett
 3. Hei. Jeg har fått antatt romanen min fra et lite forlag. Regnet kanskje ikke med at det skulle skje så kjapt. Manuset er ute hos mange store og små som jeg ennå ikke har fått svar av. Nå sitter jeg her og lurer å hva jeg skal gjøre. Om jeg sier ja til dette, og så får antatt av et større om noen uker... Om du forstår. Hva gjør jeg nå?

  SvarSlett
 4. Forstår problemet, men for å gi et fornuftig svar trenger jeg nok litt mer info. Hvilket forlag? Hvilket type manus? Send meg en meil: kjetiljohns1@gmail.com, hvis du vil ha svar.

  SvarSlett
 5. Hei jeg har et skoleprosjekt om deg der denne informasjonen var veldig nyttig. Men så lurte jeg på hvilken bok du var mest kjent for? Og hvilket tema brukte du i fire venninner? Plis svar innen uke 6:-)

  SvarSlett