16. okt. 2010

En science-fiction-klassiker

Hvis du liker Den 4. Parallell, er det gode sjanser for at du også vil like denne boken. En av de aller beste science-fiction-bøkene jeg har lest!

Ender's Game handler om det 6 år gamle vidunderbarnet Ender.

Jorden er to ganger blitt angrepet av utenomjordiske skapninger, og man har bare så vidt klart å slå angrepene tilbake. Nå forbereder menneskene seg på en siste konfrontasjon, blant annet ved å ta barn som Ender og trene dem som offiserer og soldater. Barnas intelligens, lærevillighet og kreativitet gjør dem perfekt egnet til denne typen krigføring, som mest av alt minner om videospill.

Boken har mye tankegods; om oppvekst, familie og venner, om hva som er verdt å ofre for et større gode - og hva som kan rettferdiggjøre å ta et menneskeliv.
Den seriøse bunnen i historien kommer aldri i veien for spenningen, de handlingsmettede scenene. Tvert i mot, det er de alvorlige temaene som gir handlingen driv og kraft. Det er leserens medfølelse med Ender som gjør boken så sterk.

Historien ble først skrevet i 1977, og så bearbeidet i 1984-85, men jeg tenkte ikke en eneste gang at dette var en "gammel" fremtidsvisjon. Tvert i mot, stoffet føltes dagsaktuelt og viktig.

Ender's Game er en bok som fungerer strålende, både som science fiction og som en god og nær historie.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar