10. juni 2010

Nytt liv for 3venner


De 10 bøkene i 3venner-serien blir nå utgitt på nytt i Norge. Første bok kom i salg denne uken, se forsiden over. Og på forsiden ser du at jepp, serien heter ikke 3venner denne gangen, den heter 4 venninner!

Det er mine redaktører i Cappelen Damm som er blitt inspirert av seriens suksess i Danmark, der det danske forlaget ga den både nytt navn - 4 venninder - nye forsider og større format.

Selv har jeg alltid likt de danske bøkene veldig godt, så jeg er glad Cappelen Damm har gjort denne vrien nå som serien nylanseres i dagligvarebutikker og Narvesenkiosker over hele landet. Én bok hver måned, cirka. (Bokhandlene får spesialutgaver, kanskje dobbeltbind, tidlig i 2011.)

Men - hvorfor denne virringen mellom 3 eller 4 venner / venninner?

Fordi det i starten av serien er 4 venninner, men så blir en av dem drept, og resten av serien handler om 3 venninner. Om man burde skrive 3 eller 4 har vært en debatt hele veien, og nå har det altså blitt til begge deler, i ett og samme land.

Kult nok for meg. Jeg elsker de nye versjonene av bøkene.

Serien kommer også ut i Sverige, der de bare kaller den "TRE". Og den skal ut i Finland. Der vet jeg ikke hva de har tenkt å døpe den. Tre venner og en begravelse?

Avisen Sydsvenskan hadde forresten nylig en hyggelig anmeldelse av serien:

"Johnsens thrillerserie för ungdomar tar upp angelägna ämnen: homosexualitet, lojalitet, vänskap, blyghet, föräldrars missbruk, utanförskap på ett språk som inte ber om ursäkt. Heja Norge igen!
En varning, bara: den som börjat läsa kan ha svårt att sluta, och det finns hela tio böcker i serien ... "

36 kommentarer:

 1. Så kult å høre, topp at du nyter masse suksess med bøkene dine!

  SvarSlett
 2. Takk! Ja, det er moro når det går bra. Veier opp (og mere til) for alle de gangene man sitter og skriver og føler det går ulidelig tregt...
  Var forresten i Sør-Dakota nettopp. Det er vel ikke så langt unna deg. Utrolig vakkert der!

  SvarSlett
 3. Elsker serien 3 venner.. har lest alle bøkene utenom den siste, og såklart er den utsolgt! Når kommer den ut på nytt i Norge?

  SvarSlett
 4. Den nye utgaven av siste bok i serien - nr 10 - kommer våren 2011, tenker jeg.

  Men du kan jo også sjekke om biblioteket har den gamle?

  SvarSlett
 5. Elsker bøkene, har alle sammen hjemme unntatt nr. 4 og 5, vet du når de kommer på nytt igjen i Norge?
  Jeg har foresten lest hele serien 2 ganger :)

  SvarSlett
 6. Nr 4 og 5 er i salg ca september/oktober, tenker jeg. Så fint at du liker serien :-)

  SvarSlett
 7. Er 3 venner og 4 venninner akkurat samme serie? :)

  SvarSlett
 8. Ja. Ny innpakning og stil, men samme (spennende!) serie.

  SvarSlett
 9. Er det helt make ?? er det en av dem som er mer spennende eller ???

  SvarSlett
 10. Som sagt: Samme serie, ny innpakning :-)

  SvarSlett
 11. Jeg har lest de fire bøkene som har kommet ut i butikken, og jeg venter til 27. september for neste bok!

  SvarSlett
 12. Morsomt at du har fått sansen for bøkene, Malin. Håper du henger med helt til nr 10. :-)

  SvarSlett
 13. sitter å leser 6-en nå :-D eelsker den !!!!! jeg visste faktisk ikke at den hadde vert 3 venner før jeg XD verdens beste bøker !!!! EVER !! glad du lagte denne serien :-) er abonennt eller hvordan det skrives CX Nå har jeg fått fler og fler i klassen til å bli hekta... de ringer til meg for de lurer på hvordan de kan få tak i 1234 bøkeneXD

  SvarSlett
 14. Venninnene dine kan bestille bøkene slik:

  De kan bestille et abonnement ved å sende SMS til 2025. Send ABN VENN og navn og adresse til 2025.

  Eventuelt kan de sende en epost til følgende adresse:
  firevenninner@cappelendamm.no

  SvarSlett
 15. Hei! Tusen takk 3 venner serien, de har gitt meg stor leseglede, og det gjør de fortsatt, men jeg har lånt bort alle bøkerne i 3 venner serien, så jeg må få samlet de før jeg starter med å lese de om igjen!

  Synes det er ekstra hyggelig at du er født og oppvokst på Melhus, for det er jeg også!

  Lykke til videre med videre skriving, jeg er først i køen når de ankommer reman i Strandveien! :)

  SvarSlett
 16. Hei Linn. Morsomt å se en annen melhusing her! Gøy å vite at bøkene mine også blir kjøpt på Rema på vestsia, der jeg selv en gang kjøpte bøker!

  SvarSlett
 17. Hei! jeg har nettopp lest ut bok 8, og jeg må vente helt til januar for å få lest mer. Jeg undrer fært over hvem som er mordern! Vi har vel hørt om han? kjenner til han?

  Også lurer jeg på om når du skrev de første bøkene, hadde du hele planen foran deg for hvordan alt skulle bli? Jeg blir like overasket hver gang det ikke blir slik jeg tror.

  Takk for svar :)

  SvarSlett
 18. Hei, du anonyme :) Da jeg skrev de første bøkene i serien visste jeg mye som skulle skje, men ikke alt. Jeg tok for eksempel ikke den endelig avgjørelsen om hvem av jentene som var blitt drept, før jeg var helt helt helt nødt.

  SvarSlett
 19. Hei. Jeg ville bare si at fy søren så bra disse bøkene er! Jeg klarer ikke legge dem fra meg ett sekund. Jeg leste ut alle bøkene i løpet av 5 dager! Det er alltid noe som skjer, og det er ikke kjedelig ett sekund! Disse burde du være skikkelig stolte av, altså! Et mesterverk!! :D

  Karoline.

  SvarSlett
 20. Disse bøkene er de beste jeg har lest av alle bøker noen gang! Anbefales absolutt å lese! Du har gjort en suverén jobb her, Kjetil Johnsen!

  SvarSlett
 21. Tusen takk, Karoline og anonym. Beklager at jeg er sen med å svare. Det har vært ferie :)

  SvarSlett
 22. hei jeg skjønte ikke hvem som ble mordet ?

  SvarSlett
 23. Når ble egentlig den første boka i serien 4 venninner gitt ut?

  SvarSlett
 24. @Mari: Den første kom i 2007, tror jeg. Og serien het da 3venner.

  SvarSlett
 25. Hei :) har akkurat begynt og lese serien.. fortsetter den i 10 bøker?? sån som 1-eren så finner mann jo ikke ut hvem som blir drept, man må jo lese videre, så da regner jeg med aller 10 bare fortsetter for den andre?? :)

  SvarSlett
 26. Hei Nina. Du må lese alle 10 bøkene for å få vite hele historien.

  SvarSlett
 27. Hello!

  Jeg har nettopp lest ferdig alle bøkene. (3venner)
  De var de beste bøkene jeg noensinne har lest.
  Synd at det er mer. : (
  Ville være kjempebra hvis det kom mer 3venner.

  SvarSlett
 28. Hei Jennifer - flott at du likte serien, men det blir nok ikke noen direkte oppfølger. Jeg er redd for å skrive noe dårlig som ødelegger den utrolige flotte opplevelsen som 4 venninner / 3 venner har vært for meg. Best å la være :-)

  SvarSlett
 29. Hei! Blir det noen film av 4 venninner/3 venner? :)

  SvarSlett
 30. Hei Benedicte. Det har vært mye frem og tilbake angående en filmversjon av 4 Venninner. I øyeblikket er det litt sånn "kanskje, hvis veldig flaks"....

  SvarSlett
 31. Hei! Jeg leste bøkene da de først kom som 3 venner og likte dem kjempegodt. Så det jeg lurer på (selv om du sikkert har svart på det allerede) er: er innholdet i de forskjellige bøkene det samme? Dårlig formulert, jeg vet... Bok 2 er fremdeles bok 2, liksom?

  SvarSlett
 32. Jeg lurer på det samme som personen over :) Leste hele serien (3 venner) når jeg gikk på ungdomskolen, nå 5 år senere har jeg kun 2 av "3 venner" bøkene og har utrolig lyst å lese dem på ny, så lurer på om 4 veninner serien er lik så jeg ikke trenger å bestille alle bøkene på ny :)
  3 venner serien fikk meg foresten til å begynne å lese flere bøker på fritiden :) Nå har jeg 2 store bokhyller fulle av bøker på rommet som er lest ut og bestiller alltid nye bøker når jeg har lest ut en :) Vil så gjerne lese 3 venner/ 4 veninner serien på ny :)

  SvarSlett
 33. Ja, innholdet i bøkene er fremdeles det samme. Bok 1 er bok 1, osv. Så bra at 3venner fikk deg til å begynne å lese, Anonym. Det setter jeg stor pris på å høre!

  SvarSlett
 34. Gravde faktisk frem de 6 første 3venner bøkene jeg skaffet da de var ny! Leser en om dagen, også anmelder jeg dem på Goodreads :) Veldig morsomt å lese dem som 19, og ikke 13 som jeg var da de først kom ut. Jeg tror jeg mest sannsynlig må skaffe de siste bøkene også nå, siden det er så spennende! Og da må jeg vel skaffe den nye innpakningen, heheh.

  SvarSlett
 35. Hyggelig at du anmelder bøkene. Da får jo kanskje andre lyst til å lese også. Flott!

  SvarSlett
 36. Hei!
  Jeg lurte på om det er mulig å få kjøpt den første utgaven av 3 venner? (Alle 10 bøkene)
  Eller fins de bare som 4 venninner?

  SvarSlett