3. sep. 2011

Utdrag fra MARIA-EKSPERIMENTET

Siste bok i DEN 4. PARALLELL-serien er nå i salg. Her er et utdrag fra MARIA-EKSPERIMENTET. Emma er tilbake i sin egen parallell, og på dette tidspunktet i boken er hun, Lillebror og moren og faren på rømmen fra myndighetene. 

"Det var sent på ettermiddagen, og stemningen i bilen var laber. Etter farens jeg har full kontroll-utbrudd var det ingen av de andre som hadde sagt særlig mye.
Emma satte seg selv på ”vent”.
Ta det rolig, tenkte hun. Konsentrer deg om å samle kreftene. Du kommer til å trenge dem.
Lillebror var den eneste som hadde klart å sove, og siden det ennå var langt igjen til Black Hills, var det tydelig at de måtte overnatte underveis.
I tankene vendte Emma stadig tilbake til de siste dagene i Caines hjemverden, og det hun hadde fått vite fra forskningsleder Eve Thompson om den 4. parallell.
Man hadde ved hjelp av telepater begynt å kartlegge de forskjellige parallellene, og gitt dem navn etter rekkefølgen de ble oppdaget i: Første parallell, andre parallell, og så videre.
Den fjerde hadde vist seg å være spesiell. De telepatene man fikk kontakt med der, beskrev parallellen som et paradis, det ble sagt at den var ”himmelen”.
- Vi må stoppe et sted, sa faren fra førersetet, etter enda en gang å ha gjespet så det knaket kjeven. – Trenger noen timers søvn alle sammen.
Moren sa ja, hvis det er trygt.
- Uhum, mumlet Emma.
Lillebror snorket svakt.
Det er dit vi burde dra, tenkte Emma, til den 4. parallell. Ingen kan følge etter oss, og vi kan leve i fred og ro, i paradiset.
Foreldrene kunne ikke bli med, de var for gamle, men Emma og Lillebror ...
Nei. Emma kjente et stikk av irritasjon. Det var ikke en enkel løsning, det heller.
Lillebror var ennå for ung til å reise mellom parallellene. Det var bare de rundt tjue – pluss/minus fem år - som kunne gjøre det, fordi det var i den alderen både kroppen og hjernen var på sitt mest robuste og kunne makte den store påkjenningen.
Hvis jeg venter til han blir eldre, tenkte Emma. Hvis vi finner et sted der vi kan leve anonymt så lenge. Og så, om noen år, kan vi prøve.
Men hun trodde ikke på det selv.
Det var for lenge å vente. De trengte et mirakel for å klare å holde seg skjult så lenge.
- Vi prøver der. Faren pekte på et Holiday In-skilt et stykke fremme langs motorveien, la seg i høyre fil og svingte av ved første anledning.
Etter at de hadde parkert foran hotellet, sjekket han GPS-en og sa: - Vi har syv timer igjen til Rapid City.
Moren så på klokken. - Den er litt over seks. Hvis vi legger oss og sover nå, så kan vi stå opp og kjøre videre i natt.
De bar bagene inn i resepsjonen, og booket to dobbeltrom.
- Jeg er sulten, sa Lillebror.
- Jeg også, sa Emma.
De spurte resepsjonisten og fikk vite at frokost var det eneste måltidet som ble servert på hotellet. - Men det er en Pizza Hut på andre siden av parkeringsplassen.
- Ja, jeg så skiltet. Moren snudde seg mot faren. - Vi må ha mat.
Han sukket som om dette med å spise var et ork og et mas, men sa ja, og da de fikk pizzaene på bordet i restauranten, langet han innpå nesten like mye som de andre til sammen.
Etterpå ruslet de mette og trøtte tilbake over parkeringsplassen, tok heisen opp i tredje etasje og låste seg inn på rommene. Emma og Lillebror på det ene, moren og faren på det andre.
Det var dør mellom rommene. Moren stakk hodet inn og sa natta, hun skulle vekke dem et kvarter før de skulle dra.
Lillebror pusset tenner og la seg. Han hadde sovet mye i bilen, men Emma hørte på pusten hans at han likevel sluknet etter et par minutter.
Selv var hun brått lysvåken - rastløs etter å ha sittet i bilen hele dagen.
Hun la seg påkledd i sengen og så på TV en liten stund, men det ble for vanskelig å høre hva som ble sagt når lyden sto på det laveste, så hun slo av og sto opp. Smatt på seg joggeskoene og listet seg ut i gangen. Hun var tørst og husket hun hadde sett en brusautomat ved heisen.
Hun måtte et stykke nedover korridoren og rundt et hjørne for å komme dit, og hørte en stemme som gradvis ble sterkere etter hvert som hun nærmet seg.
Det var faren.
Han snakket engelsk, og det var noe unaturlig tvungent over tonefallet.
Emma stoppet på sin side av hjørnet og lyttet.
Farens setninger var korte og hektiske. Det var tydelig at han brukte telefonen. Av og til stoppet han for å høre hva samtalepartneren sa, andre ganger virket det som han ble avbrutt.
Det tok en stund før Emma ble vant til den stakkato rytmen og klarte å skjelne ordene. Etter hvert som sammenhengen gikk opp for henne, ble det vanskelig å puste, og gåsehuden krøp oppover armene.
- Måtte ta inn på hotell. Sov lite i natt. ... Ja da. Klarte bare ikke å kjøre lenger. Drar videre i natt ... Nei, nei. Det er ingen av dem som mistenker noe. ... Selvfølgelig har hun spurt ... Jeg fortalte ganske mye, ja. Det må jeg. Hun fortjener å ... Nei, herregud. Selvfølgelig ikke. ... Nei, sier jeg! Jeg har ikke sagt et ord om Maria-eksperimentet. Ikke et ord!"

Du kan kjøpe MARIA-EKSPERIMENTET blant annet HER.

26 kommentarer:

 1. Akkurat kjøpt boka :D
  Gleder meg noe helt sykt til å lese den.. men er redd .. Redd for at om jeg begynder å lese den så kommer jeg ikke til å GREIE å slutte å lese.. å det er så trist at når jeg er ferdig med den boka.. er serien slutt!..

  Da skal jeg lese serien om igjen.
  Hehe..
  jeg Elsker virkelig Denne serien din. Du er en utrulig dyktig forfatter som jeg ser sykt opp til.
  Bare fortsett å skriv bøker. Jeg er stor fan og vil alltid være det. Jeg er alltid tidlig ute for å bestille bøkene dine før dem kommer ut. hehe :)

  SvarSlett
 2. Takk for all ros, Katrine! Jeg håper virkelig du liker bok nr 4 like mye som du har likt de tre første.

  SvarSlett
 3. Har ikke kommet så langt enda.. prøver å lese den sakte.. VIl ikke lese den ut fort :P
  Men til nå vil jeg si jeg elsker den. jeg vet jeg vil elske hele boka, bare synd serien er ferdig når jeg er ferdig med å lese den 4 boka..
  vet mange ahr sakt det, men jeg å mener det ville vært SYKT kult om denne serien ble til film. Som med harry potter og the twilight sagan.
  Det er da like lett å lage denne serien din om til film som harry potter, men det bil vel koste litt ja.

  SvarSlett
 4. Den 4. parallell ville nok bli en ganske dyr produksjon som film, ja, men det er faktisk noen som leker seg litt med tanken. Vi får se. Det skal utrolig mye til for å realisere slike prosjekter. Men visst hadde det vært gøy :)

  SvarSlett
 5. Er det?! Så Stilig! Det blir spennedne å se om dem bestemmer seg for å lage film ut av bøkene, og at det kommer ut på film/kino.
  Kommer det ut på kino SKAL jeg være først i køen og skal se den første dagen den går.
  Jeg er virkelig betatt av Den 4.parallell!
  Jeg forguder måten du er som forfatter/hvordan du skriver bøkene.
  Elsker denne serien ;-)

  SvarSlett
 6. Så fint, Katrine. Jeg er heldig som har så ivrige og takknemlige lesere som deg :-)

  SvarSlett
 7. Dem siste åra har jeg lest bare dine bøker.
  (3venner/4venninner og Den 4.parallell)
  Og det har påvirka meg veldig når det gjelder å skrive egene noveller.

  Jeg fikk i oppgave her om dagen, i norsk. Jeg skulle skrive en novelle. Og jeg syns det er utrulig moro å skrive noveller. Men, jeg skrev ikke akkurat novelle. Men en blanding av en novelle og roman. Hehe
  Lærerinna mi ga meg 5++! (6-) Jeg fikk trekk fordi jeg i stede for å skrive novelle, skrev starten på en BOK!.(mente hun) :-P

  Så takket være dine vidunderlige bøker, er jeg flinkere til å skrive noveller ;-)
  Tusentakk for det :-D


  Åh du? Jeg lurer på noen ting..
  1. Når bestemte du deg for å bli forfatter?
  2. Trodde du at du kom til å bli en så vellykka forfatter, som du er nå?
  3. Hva var det beste du visste å skrive da du gikk på skolen? ( Barneskolen, Ungdomskolen, Videregående..osv)

  SvarSlett
 8. Flott at du liker å skrive. Stå på, det kommer til å bli bedre og bedre, garantert.

  Jeg bestemte meg for å leve av å skrive da jeg var 14-15 år. Skrev noveller og sendte til ukeblader.

  Jeg er fornøyd med det jeg har skrevet så langt. Den gangen i tenårene ville jeg vært glad for å få vite at jeg en dag skulle skrive 1 bok. Det er blitt noen og tretti nå.

  Jeg har bestandig skrevet spenningshistorier av et eller annet slag.

  SvarSlett
 9. Spenningshistorier, det kan du si.
  Både den 4.parallell og 3venner/4venninner, er to serier som er utrulig spennende med mange overraskelser. Så jeg syns virkelig du kan det med å skrive spennende historier :-)


  Jeg har hatt et lite ønske om å bli forfatter, men føler jeg ikke er god nok. Mamma sier det er for krevende å bli forfatter, og at ikke alle som vil bli forfattere lykkes i å bli det.
  Så er bekymra for at om jeg satser på det, kommer jeg til å tryne.
  Men jeg hadde trivdes med å være forfatter. Jeg elsker å skrive :-D

  SvarSlett
 10. Moren din har rett i at det er krevende. De fleste forfattere må ha en vanlig jobb ved siden av for å tjene nok penger til å klare seg. Likevel er det jo viktig å drive med noe man liker - og det å lære seg å skrive engasjerende og lesverdig kan komme godt med i så mange sammenhenger her i livet.

  SvarSlett
 11. Hadde selvsagt tenkt å ha en jobb ved siden av. Men det er mange som sier at jeg ikke har tid til begge delere. At jeg må velge forfatter eller vanloig jobb. At det blir for mye med forfatter og jobb.. Men åssen balanserer du forfatter livet med familie og jobb? Blir ikke det mye stress?

  SvarSlett
 12. At jeg må velge forfatter eller vanlig jobb. Mente jeg :-P

  SvarSlett
 13. Katrine: Tror ikke du skal bekymre deg så mye om detaljene i dette nå, jeg. Dyrk lesingen og skrivingen - det vil komme godt med, uansett om du senere blir forfatter eller ikke.

  Joda, det er litt stress å ha både en dagjobb og en forfatterjobb ved siden av. Men jeg er glad i begge jobbene mine, så da gjør det ikke så mye om det av og til er travelt.

  SvarSlett
 14. Føler du at du lærer mer, og skriver bedre for hver bok du har skrevet?.. At du lærer etter hver bok, hvordandu kan skrive en bok bedre? :)

  SvarSlett
 15. Jeg lærer litt for hver bok jeg skriver, Katrine. Det er dét som gjør det så moro.

  SvarSlett
 16. Jeg er så syk etter å vite mer jeg igrunn. Jeg er nysgjerrig på hva som skjer vidre med Caine Og Emma etter sisteboka.
  Hva skjer vidre med dem?
  Hva skjer vidre med familien?
  Hvordan er det i den parallellen Emma og Caine ender opp med til slutt?
  Fins det fler av skapningen dem hjelp hjem igjen?
  Polti dama som ble sammen med Harad Thomas..
  Er det samma politidama som var sammen med Han Daniel i den parallellen som ble tatt av carrington-katastrofen?

  Som sakt, er jeg så veldig nysgjerrig på vidre i Emmas liv. Vil virkelig vite mer.. :-D

  SvarSlett
 17. Nei, det er en annen kvinnelig politi.

  Jeg jobber ikke med flere bøker om Emma akkurat nå. Men en vet jo aldri. Kanskje blir det flere en dag ...

  SvarSlett
 18. Ok..

  Håper på fler.. for jeg er helt hekta på å vite mer om livet hennes..
  Du er virkelig en god forfatter.. for selv når du er ferdig med serien og har kommet til poenget, vil jeg lese mer :-P

  SvarSlett
 19. Har nettopp lest ferdig siste bok og er veldig ivrig etter å se filmen når den kommer, hvis filmskapere kjenner sin besøkelsestid:)
  Innlegg på bloggen min: http://synne77.blogspot.com

  SvarSlett
 20. Hei Synne. Det er noen som er seriøst interessert i å lage film av Den 4. Parallell, men det er sånt som kan ta en evighet og likevel ikke bli noe av... Morsomt er det likevel :-) Fin blogg du har, forresten!

  SvarSlett
 21. bra bok, synd at den ligner på andre bøker...

  SvarSlett
 22. Når skjer handlingen?

  SvarSlett
 23. Når handlingen foregår? Vel, i denne serien reiser man jo i tid og mellom paralleller, så det er ikke nødvendigvis så lett å si nøyaktig. Men, for det meste "nåtid".

  Når det gjelder likheter med Gone,kan jeg bare svare det samme som jeg har gjort et annet sted på bloggen, anonym: "Nei, jeg har ikke lest Gone. Men det høres ut som den forfatteren kanskje har hentet inspirasjon fra samme sted som meg: En bok som heter SPHERE av Michael Crichton, som ble utgitt for lenge siden. Og Crichton hentet nok inspirasjon fra et sted han også. Jeg tipper ideen om at "tanker blir til fysiske realiteter" er minst noen hundre år gammel ...

  Caine er oppkalt etter min favoritthelt: Morgan Kane."

  Sphere står forøvrig oppført bak i boken, som et sted jeg har hentet inspirasjon fra.

  SvarSlett
 24. Hei, hvilken virkemidler brukte du?

  SvarSlett
 25. Hei du anonyme, som tydelivis jobber med en skoleoppgave av et eller annet slag: Det er så lenge siden jeg gikk på skolen at jeg ikke husker hva de forskjellige "virkemidlene" heter lenger. Men det gjør sikkert du? Du får tenke deg grundig om (og lese boka ordentlig), så klarer du det nok.

  SvarSlett
 26. unnskyld for profilbildet mitt, men da jeg leste siste setning sto det "Emma oppdaget han hadde maskingeværet i venstre hånd" hva skal det bety?

  SvarSlett