21. aug. 2010

Novelle: ET BILDE KAN IKKE LYVE

Siri og Christina var bestevenninner, men ulike som natt og dag. Så dro de på ferie sammen – en ferie som Christina syntes var for jævlig. Hun begynte å planlegge sin hevn over Siri...

Ferien med Siri ble et helvete. Christina kjente at humøret begynte å synke fra dag en. Etter en uke på Kreta var hun sur og grinete som ei padde på tørt land. Og det var ennå en uke igjen...
Jeg skjønner det bare ikke, tenkte Christina.
Hvorfor er det Siri alle gutta flokker seg rundt? Hvorfor er det Siri som får oppmerksomheten? Det er jo jeg som er...
Hun lette etter det riktige ordet.
Det er jeg som er... pen!
Og Christina var virkelig pen – på en porselensaktig, litt kald måte. Hun var faktisk nesten vakker – og hun visste det.
Siri var på mange måter hennes rake motsetning: Christina var tilbaketrukken og vurderende, mens Siri flommet over av smil, åpenhet, vilje til å møte verden med en god latter. Christina var den litt kjølige, skarpe natten, mens Siri var den varme, myke sommerdagen.
Forskjellen var så tydelig at folk automatisk følte at de på en måte måtte velge mellom de to barndomsvenninnene. Og da valgte de nesten alltid den smilende Siri.

Det var ikke bare nå under deres «endelig ferdig med gymnaset» ferie at Christina irriterte seg over Siri og hennes evne til å tiltrekke seg mennesker. Det var akkurat det samme hjemme i Bodø.
De hadde vært naboer og venninner helt fra de var små, men det var først for et år siden at forskjellen på dem var blitt et problem for Christina. Det var da Truls flyttet inn i gata deres.
Søte, snille, deilige Truls... Christina hadde falt for ham øyeblikkelig. Han var alt hun så etter i en gutt. Pen og mandig, men likevel myk nok til at han skjønte hvem som burde få det siste ordet!
Og så skjedde det – mens Christina så ham i øynene, tok på ham hver gang anledningen bød seg og snakket lavt nært øret hans. Mens Chistina skrudde sjarmen på for fullt, gikk Truls ganske enkelt bort og ble forelsket i Siri...
Han var av den litt beskjedne typen, så han prøvde seg aldri på Siri. Hun hadde antageligvis ikke skjønt poenget ennå, trodde Christina. Men selv var hun ikke i tvil: Truls var helt forgapt i bestevenninnen hennes.
Og det gjør meg så noe alt for jævlig forbanna...!
 Christina satte seg opp i solstolen og tittet nedover stranda. Siri sto i vannkanten og pratet med noen – to gutter. Hun lo og smilte, og guttene kunne ikke ta øynene fra henne.
– Neimen så koselig da... Christina freste det frem, stille. Hun sukket surt og lette i bagen etter cola-boksen hun hadde kjøpt.
Der lå kameraet.
Det lille, sorte kameraet. Og da visste Christina hva hun måtte gjøre.


Den siste uken av ferien var Christinas humør adskillig bedre. Siri var glad på venninnens vegne. Hun hadde vært bekymret for henne en stund. Det hadde virket som om Christina hatet hele ferien, men samtidig hadde hun vært så avvisende at Siri ikke hadde turt å ta det opp med henne.
Men nå var alt bra, så det ut som. Christina smilte mer enn vanlig – det var likevel ikke så veldig ofte, men skitt au! Det går da fremover, tenkte Siri blidt.
De var ennå mer sammen enn vanlig. Den første uken av ferien hadde Christina for det meste sittet i solstolen sin, mens Siri badet og pratet med folk. Eller hun hadde holdt seg ved restaurantbordet, mens Siri danset og hadde det gøy.
Men nå var Christina plutselig med på alt. Hun fulgte nesten hver skritt Siri tok. Og hun hadde alltid med seg det lille kameraet sitt og knipset bilder.
Så fint, tenkte Siri. Vennskapet vårt er iferd med å bli enda sterkere. Ferien har ført oss tettere sammen. Akkurat som jeg håpet!


Siri holdt seg til småflørting med gutta under ferien, hun gikk ikke noe lengre enn det. Ingen av dem var jomfruer lengre, men Christina visste at Siris første gang hadde vært ganske problematisk, og at hun etter det hadde lovet seg selv dyrt og hellig å vente på at Mr Right dukket opp.
Christina kjente derimot at det begynte å klø i kroppen. Kanskje ikke mest etter å bli tilfredsstilt – det kunne hun tross alt klare helt flott på egen hånd – nei, hun klødde mer etter å gjøre noe som Siri ikke gjorde. Hun trengte å vise seg selv at også hun kunne få en type på kroken – hvis hun bare gadd å prøve.
Det endte med et møte på stranda, etter at Siri hadde lagt seg ganske tidlig en kveld. Christina la an på den nærmeste hun så som var nogenlunde søt, og fikk ham kjapt med på notene.
De fant et stille sted på stranda, og der kledde Christina av seg og la seg naken bakover i sanden.
– Kyss meg, hvisket hun, men da gutten la seg oppå henne og presset leppene sine mot hennes, skjøv hun ham iltert bort.
– Ikke der! Kyss meg der nede... Hun spredte bena litt mer. Og hodet hans forsvant snart ivrig nedover.
Christina nøt den tjenestevillige gutten i en liten time, før hun sa Ha det! og aldri så ham igjen.
Da hjemreise-dagen kom – så alt for tidlig! – var de begge enige om at det hadde vært en fantastisk ferie.
– Det ble ikke noen typer på oss, smilte Siri uvitende, – men vi fikk jo vært mye sammen vi to. Hun la en arm rundt venninnens skulder.


Christina fremkalte bildene på en-times-foto. Hun klarte ikke å vente lenger, gikk rastløst rundt i butikksenteret mens hurtig-fremkallingen foregikk. Da hun fikk de nesten 200 bildene mellom hendene, tittet hun raskt på dem, før hun smilte bredt:
– Perfekt... Helt perfekt.
Den kvelden dro hun på besøk til Truls. Han hadde kanskje lyst til å se på ferie-bilder?
– Joda, nikket Truls – høflig, men ikke særlig interessert.
Men han fulgte stadig bedre med da Christina begynte å bla igjennom bildene. Det var nesten bare bilder av Siri.
Siri på stranda. Siri toppløs. Siri i bare trusa på hotellrommet, mens hun skiftet. Christina hadde hans fulle oppmerksomhet nå, akkurat som planlagt, og da begynte hun å vise frem bildene som var hele poenget:
Siri som danset med en greker. Siri som pratet tett med en norsk gutt over restaurantbordet. Siri som ga to gutter en klem – samtidig. Siri som sto toppløs på stranda og pratet intetanende med en gutt, mens gutten bare nistirret på puppene hennes...


Ehmm... Truls kremtet og vred på seg i sofaen. – Hun var... populær blant typene, hun Siri...?
– Hva sa du? Christina tittet liksom overrasket opp, selv om det var akkurat den reaksjonen hun hadde sittet og håpet på.
– Hun Siri... ganske omsvermet, liksom...? Truls prøvde en anstrengt latter.
– Åh ja! Christina smilte uskyldig. – Siri er jo ei kjempeflott jente, så det er klart at gutta liker henne. Og hun liker jo dem også, så da ble det jo helt fenomenalt.
– Jaha... hun fikk seg kanskje kjæreste da? Truls prøvde å si det så lett og tilfeldig som mulig, men det kom ut som et vondt, lite kvekk.
– Nehei, lo Christina. - En drar ikke til syden for å få en fast type, vel! Siri pleier å si at hun liker å teste varene. Her hjemme blir det jo så mye folkesnakk hvis du holder på med en type for bare en kveld, sier hun. Men der nede...! Der nede kan hun bytte typer hver natt!
Christina så at Truls nesten datt bakover i sofaen. Hun la enda noen flere bilder ned på bordet foran ham: Siri som skålte med en ung, søt greker. Siri og en type som drakk av samme glass med hvert sitt sugerør...
– Åh ja. Hun sier mye hun Siri, sukket Truls tungt.
– Hun liker å nyte livet, vet du, lo Christina, og bestemt seg for å avslutte med noe som faktisk var helt sant:
– Hun pleier også å si at det beste en type kan gjøre for henne er å massere bena hennes. Og hun drømmer om en type som vil kysse og suge tærne hennes...
Truls lukket øynene. Et kort sekund trodde Christina nesten at han skulle begynne å gråte. Alle hans tanker om søte, snille, uskyldige Siri var knust.
Slaget om Truls er vunnet! tenkte Christina triumferende.


To dager senere kom Siri på besøk. De gikk opp på Christinas rom. Siri var om mulig enda blidere enn vanlig.
– Hva er det som er så gøy? nesten freste Christina.
– Jo, jeg bare MÅ fortelle deg det, smilte Siri. – Vet du, i går kom Truls og ba meg med ut!
– Hæ...? Christina kjente munnen sin gli åpen, snart sto den på vidt gap.
– Og det gøyale er, fortsatte Siri uten å se venninnens reaksjon, – at jeg har aldri vært interessert i ham, egentlig. Jeg mener, han er veldig søt og sånt, men jeg har bestandig tenkt mer på ham som en venn, liksom. Men så skjedde det noe... Hun stoppet og lo.
– Hva? Hva skjedde? Christina lente seg nesten frem og ristet i henne.
– Jo, altså, han var skikkelig småflørtete, og sa noe sånt som at Hvis du blir med meg ut, så skal jeg gi deg den beste fotmassasjen du noen gang har fått. Jeg er en mester!
– Han sa hva for noe...?!?
– Og du vet jo at jeg elsker fot-massasjer, så da tenkte jeg at Kanskje, kanskje han er noe for meg? Men det var da han sa det neste at jeg ble helt sikker.
– Hva for noe neste? Hva var det han sa?
– Han sa at han gjerne kysset tærne mine! Det ville være en ære å få kysse dine søte, små tær, sa han og smilte DET smilet. Husker du ikke at jeg har sagt til deg at jeg drømmer om at en gutt skal gjøre akkurat det? Jeg bare MÅ ha den typen der...!

Slutt

2 kommentarer:

  1. Likte novellen, men det var noe med slutten som ikke var like spennende i forhold til det andre jeg har lest. Kanskje du kunne lagt ut litt flere noveller? Gjerne noen prøvesmaker av dine nye bøker også?
    Fremdeles beundrer av deg :)

    SvarSlett
  2. jeg er ikke svart.

    SvarSlett