25. aug. 2012

Jeg takker og bukker

Jeg har vært heldig og fått mye blogg-omtale for DEN 4. PARALLELL i både Tyskland og Danmark det siste året. Jeg har ikke gjengitt alt her - i et forsøk på å være kledelig beskjeden - men nå kan jeg ikke dy meg.

I forbindelse med utgivelsen av fjerde og siste bok i serien i Danmark, tok anmelderen på bokbloggen boggnasker.dk  frem mange hyggelige ord:

"Det er en fornøjelse at læse fire værker, der er så gennemtænkte. Ikke kun sprogligt, men også i forhold til handling, karaktere og plot. Kjetil Johnson er en utroligt begavet forfatter, der fanger sin læser fra start til slut og på intet tidspunkt mister pusten eller moment. Nogen forfattere sætter farten lidt ned i en series andet eller tredje bind, men ikke Kjetil Johnson. Hele vejen igennem alle fire bind er der et hæsblæsende tempo, krydret med vilde flugt-scener, en smule romantik og stærke karaktere, der på intet tidspunkt mister troværdighed eller nærhed. Karakteren Emma vokser og Caine lærer at drømme om en bedre verden.

Det sværeste at skrive om i sci-fi har altid været parallel universer eller tidsrejser, for der er et næsten uovervindeligt paradoks indbygget i hele ideen, som gør det umuligt nogensinde at beskrive det i en roman. Det er essensen af et paradoks. Der er fælder, selv for en forfatter og der er mange ikke særligt vellykkede litterære forsøg på at knække den goriske knude, der hedder tidsrejser og parallel univers. En dygtig forfatter ignorere ikke det paradoks det ligger i tidsrejse og parallel ideen, men favner det. Det gør Kjetil Johnson til fulde og skaber et smukt, dynamisk og troværdigt sci-fi univers.

"Den 4. parallel" kan gøre det sammen for mange nye og yngre sci-fi læsere, som William Gibson gjorde for cyberpunk sci-fi genren; åbne døren for mange læsere ind til en helt unik og utrolig verden. Det er ikke en ny genreskabende serie, nej - men det er en serie der, intelligent og poetisk, tager et meget kærligt livtag på hele sci-fi genren og minder alle om, at man aldrig nogensinde må kede sin læser, men skal udfordre og sætte tankerne i gang."

Du kan lese hele anmeldelsen HER.

6 kommentarer:

 1. Når jeg først er i gang med å skryte, fikk jeg lyst til å nevne den danske avisen Politikens anmeldelse av samme bok. De skriver blant annet:

  "Det er en historie om kvantefysik, ormehuller og deja-vuer.

  Spændende som en thriller. Ubesværet ledes man frem mod endnu et tophemmeligt anlæg nær general Custers kolde grav, hvor alle ender mødes, og den sande skurk åbenbares. Det er også en historie om manipulation og døgnovervågning.

  Mest er det vel en historie om en pige med særlige evner, der tappert forsøger at leve op til dem. Men er hun også selv et eksperiment?

  Korte, effektive kapitler driver handlingen frem.

  Kjetil Johnsen kender alle greb til at vedligeholde interessen. De kvantemekaniske grundbegreber forklares. Og endnu en gang sejrer retfærdigheden, og verden bliver reddet. Men hvor længe kan det blive ved med at gå godt?"

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hvor mange bøker er det i ``den fjerde parallell-serien?

  SvarSlett
 4. Hei Emilie. Det er 4 bøker i serien Den 4. Parallell. Kanskje skriver jeg flere en gang, men ikke på en stund ennå.

  SvarSlett
 5. Hej Kjetil!
  Mitt namn är Lucy Andersson och är svensklärare. I en av mina klasser arbetar vi just nu med nabospråk och eleverna läser bla. böcker av nordiska författare. En av mina elever lånade den första boken i Parallell-serien, läste ut den på en kväll och ville naturligtvis läsa del nr 2. Du kan bara ana hennes besvikelse när vi fann att boken inte går att få tag på i Serige längre, inte ens på stadsbiblioteket här i Göteborg! Min elev vill gärna läsa den på norska, men vi vet inte riktigt hur vi ska få tag på den. Har du möjligen något tips? Eller kanske till och med en bok till övers som du vill skänka vår skola så att eleverna kan fortsätta läsa din spännande serie - dessutom på originalspråk! Du får gärna mejla mig: lucy.andersson@molndal.se . Bästa hälsningar //Lucy

  SvarSlett
 6. Jag heter Alma Främme och jag är 12 år. Jag kommer från Sverige och jag har läst en av dina böcker; Lasarusfenomenet. Jag blev fort väldigt intresserad och jag läste ut boken samma kväll som jag lånade den. Bibliotikarien på våran skola tyckte att det var roligt att jag tyckte om boken så mycket att hon ville hjälpa mig att hitta den andra delen i serien. Det gick dock inte bra för att den gick inte att hitta på svenska... Jag tyckte om boken så mycket att jag skulle kunna tänka mig att läsa andra delen på norska. Det gick inte bättre och hitta den då... Jag vill säga att jag är ett jättestort fan av dig och din bok. Det jag undrar är om du kanske skulle kunna ha en bok på lager, som jag skulle kunna få köpa? Jag vill så gärna läsa fortsättningen så om du kanske kan hjälpa mig att få en bok så skulle jag bli JÄTTEGLAD!!!
  Ha det!
  //Alma

  SvarSlett